Verzekeraars onderzoeken het pensioenbewustzijn in Nederland vanuit verschillende thema’s. Het onderzoek ‘Hoe gaat Nederland met Pensioen?’ geeft inzicht in het pensioenbewustzijn van werknemers. Hoe kijkt men aan tegen langer doorwerken? Op 10 januari heeft bv. Delta Lloyd een persbericht met de belangrijkste resultaten uit dit onderzoek gepubliceerd. Het bevat interessante gegevens voor u als werkgever.
Verzekeraars en Pensioenadviseurs vinden het belangrijk dat werknemers in Nederland zich kritisch buigen over hun pensioen. Zo kunnen ze op tijd nog bijsturen en eventuele financiële teleurstellingen later voorkomen. Met het thema pensioenleeftijd-verwachting meet men jaarlijks de verwachte (verwacht volgens huidige pensioenregeling), gewenste, gevreesde en haalbare pensioenleeftijd. Hiermee wordt gereageerd op de actualiteit, namelijk dat de pensioenrichtleeftijd vanaf 1 januari 2014 naar 67 jaar is gegaan. Het onderzoek is in opdracht van Delta Lloyd uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK onder 1000 werknemers.
Wat zijn de belangrijkste conclusies?
De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn: • Ruim 40% Nederlanders vreest niet door te kunnen werken tot 67 jaar; • Slechts een kwart denkt door te kunnen werken tot 67 jaar of ouder; • Werknemers denken gemiddeld te kunnen doorwerken tot 65,5 jaar; • Slechts 17% van de werknemers wil doorwerken tot 67 jaar of ouder. We kunnen concluderen dat de acceptatie om later met pensioen te gaan beperkt is. Dit terwijl de pensioenrichtleeftijd naar verwachting zal blijven stijgen omdat we allemaal ouder worden.
Hoe gaat uw bedrijf met pensioen?
Werknemers uit kleine bedrijven (minder dan 20 werknemers) vrezen gemiddeld voor hogere pensioenleeftijd (67,8 jaar) dan werknemers uit bedrijven met meer dan 500 werknemers (66,5 jaar). Groot of klein, de verhoging van de pensioenleeftijd heeft gevolgen voor het arbeidsvoorwaardenbeleid van elke organisatie.
Vragen die elke werkgever kan stellen: • Houdt mijn pensioenregeling al rekening met de verhoging van de pensioenleeftijd? • Is mijn HR beleid aangepast op langer doorwerken? • Zijn mijn werknemers al voorbereid op de nieuwe pensioenleeftijd?
Wat doen uitvoerders voor uw werknemers?
Het pensioenbewustzijn is van invloed op pensioenleeftijd-verwachting. Bij werknemers met weinig financieel inzicht is de kloof tussen de gewenste en gevreesde pensioenleeftijd het grootst. Zij vrezen tot 68 jaar te moeten doorwerken. Extra uitleg in het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) kan deze bewustwording bevorderen. Ieder jaar ontvangen alle werknemers een UPO. Met het UPO kunnen ze zien hoe hun pensioen er straks uit ziet en of dat voldoende is. Hebben uw werknemers vragen over hun pensioenregeling? Mogelijk kunnen zij hiervoor contact opnemen met een pensioenadviseur. Dit hangt af van de door u gemaakte afspraken met uw adviseur over pensioencommunicatie. Lands Advies maakt hierover vooraf afspraken met zijn opdrachtgevers.
Vragen?
Wij kunnen ons voorstellen dat de resultaten uit het onderzoek en de verhoging van de pensioenleeftijd vragen bij u oproept. Hebt u vragen? Of wilt u weten of u goed voorbereid bent om uw werknemers later met pensioen te laten gaan? Lands Advies kan als pensioenadviseur uw bedrijfssituatie doorspreken en nemen. Wij raden u daarom aan een afspraak met ons te maken.
Hans van der Linden,
Directeur / Adviseur MKB
Lands Advies
Wijkermeerweg 41, 1948 NT Beverwijk
T 0251 – 290 900, info@lands.nl
www.lands.nl
Plaats een reactie