In 2050 moet de circulaire economie in Nederland een feit zijn. Maar wat is dit en wat betekent dat voor het bedrijfsleven en voor gemeenten? Tijdens het congres IJmond Circulair kregen de IJmondiale ondernemers op 8 december j.l. te horen wat daarin de beste aanpak is én vooral wat het bedrijven oplevert.
De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Dit als tegenpool van het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.
Waar liggen kansen?
Slimmer omgaan met grondstoffen: dáár zal het komende jaar om draaien, zo vernamen de ondernemers tijdens IJmond Circulair. De inspirerende bijeenkomst liet o.a. zien hoe men producten en materialen kan hergebruiken én hoe bedrijven daar voordelen van kunnen hebben. ‘Het doel van de bijeenkomst was om ondernemers kansen te leren zien’, vertelt OV IJmond-voorzitter Ton van der Scheer. ‘Waar kan die circulaire economie jou kansen opleveren? Wat zijn de ontwikkelingen waarop je als ondernemer kunt inspelen? Als je dát inziet, gaat het ook meer leven.’
Workshops en werksessies
Zo waren er tal van toonaangevende sprekers en een serie workshops gericht op de dagelijkse praktijk. Zo konden de aanwezigen o.a. luisteren naar Michael Braungart, auteur van het baanbrekende Cradle to Cradle Design Concept, en Marjan Minnesma van actieorganisatie Urgenda. Daarnaast konden er werksessies over onderwerpen als afval en grondstoffen, circulair groen, klimaatadaptieve beplanting, circulair inkopen of een circulaire stad worden gevolgd.
Inspiratiesessie Tata Steel
Tata Steel was eveneens present om een inspiratiesessie te leiden. De grote IJmondiale staalproducent werkt al lange tijd circulair. Zo wordt bijvoorbeeld schroot gebruikt om staal te maken. Annemarie Manger, directeur Engineering & Site Services van Tata Steel, nam onlangs de IJmond Duurzaam Award in ontvangst. Zij vertelde daarbij: ‘Circulair zijn we al lange tijd. Staal is het ideale materiaal om circulair te zijn. Het is hét product wat gerecycled kan worden’, aldus Manger. ‘In de omgeving zijn we eveneens circulair. Ons Hoogovensgas wordt verbrand door de centrale van Nuon; daar krijgen wij weer onze elektriciteit van terug. Bovendien gaat ons Hoogovensslak naar de ENCI. Er zijn dus al veel circulaire verbindingen, die we elke keer proberen te versterken. We zijn tevens bezig met lange termijnverbindingen, zoals nadenken over warmtenetten of andere verbindingen in de omgeving.’
Plaats een reactie