Als beginnende ondernemer wil je snel de markt veroveren. Maar waarop moet je als starter letten? IJmondiaan zet het op een rijtje.
Elk jaar wagen zo’n 130.000 Nederlanders de stap om een onderneming te beginnen. Liefst 95 procent start als zzp’er. Vandaag de dag telt ons land al meer dan 1 miljoen van deze zelfstandigen zonder personeel. Opvallend is dat bijna de helft van de zzp’ers reeds binnen vijf jaar afhaakt. Dat betekent dat je je goed moet voorbereiden om als starter succesvol te zijn.
Rechtsvorm, BTW en boekhouder
De eerste stap die je neemt is het bepalen van de rechtsvorm. Het gros van de starters is alleen en kiest voor een eenmanszaak. Wil je echter samenwerken met andere entrepreneurs? Dan zou je gezamenlijke zaken als financiën en afspraken kunnen onderbrengen in een Vennootschap Onder Firma (VOF). Vind je het lastig de juiste rechtsvormkeuze te maken? Raadpleeg een financieel expert. De rechtsvorm heeft namelijk gevolgen voor je aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. Zo is de eigenaar van een eenmanszaak bijvoorbeeld hoofdelijk aansprakelijk als er verliezen/schulden zijn. Bovendien krijg je als eenpitter, naast de inkomstenbelasting, tevens te maken met omzetbelasting. Dan moet je elk kwartaal het verschil tussen de door jou als ondernemer ontvangen en betaalde BTW afdragen aan de belastingdienst. Dat betekent dat je ook boekhoudkundig de zaakjes goed op orde moet hebben. Focus je je als starter liever op het ondernemerschap? Zorg dan voor een geschikte boekhouder, die je financieel goed begeleidt.
Ondernemingsplan, KvK en zakelijke rekening
Als je start, is het tevens verstandig om een ondernemingsplan te schrijven. Hierdoor weet je bij de start van je bedrijf goed wat je zakelijke kansen, risico’s en potentiële klanten zijn. Bovendien is een dergelijk ondernemingsplan vaak vereist als je bij een bank een (starters)financiering wil lospeuteren. Vervolgens is het tijd voor een visite aan de Kamer van Koophandel. Bij de KvK schrijf je je in bij het Handelsregister, waarna je bedrijf een officieel KvK-nummer krijgt. Enkele dagen later stuurt de Belastingdienst met de post een BTW-nummer. Met je officiële KvK-inschrijving in de hand, kun je bij een bank een zakelijke rekening openen. Het voordeel van een dergelijke account is dat je je zakelijke en privé-administratie duidelijk gescheiden houdt; hetgeen de financiële helderheid van je boekhouding aanzienlijk vergroot.
Verzekeringen en pensioen
Als ondernemer kun je natuurlijk ziek worden of wellicht schade toebrengen aan derden. Wil je deze ‘gevaren’ financieel dichttimmeren? Onderzoek dan of het afsluiten van een arbeidsongeschiktheids- of aansprakelijkheidsverzekering verstandig is. Een ander financieel aspect is het opbouwen van pensioen. Werknemers in loondienst betalen vaak maandelijks via hun brutoloon een premie, waarmee ze aan pensioenopbouw doen. Als ondernemer moet je pensioenopbouw zelf regelen. Meer dan de helft van alle ondernemers verdiept zich niet in deze materie. Maar wat als je straks op leeftijd bent en je hebt geen oudedagsvoorziening? Denk daarom tijdig hierover na. Zo kan een zzp’er bijvoorbeeld elk jaar een deel van zijn winst reserveren voor een oudedagsreserve. Over dat deel van de winst hoeft de zzp’er pas belasting te betalen ten tijde van zijn pensioenuitkering.
Website en smartphones
In onze maatschappij is digitale promotie voor je onderneming een vereiste. Een website die goed in Google wordt gevonden en het liefst gekoppeld is aan je zakelijke social media-platformen is anno 2017 noodzakelijk. Een topsite zorgt ervoor dat potentiële klanten en/of opdrachtgevers jou makkelijk kunnen vinden. Zorg tevens dat je site mobielvriendelijk is; de meeste internetters surfen namelijk via hun smartphone. Verkoop je producten? Zorg dan voor een webshop. De tijd dat je alleen op een fysieke plek producten verkoopt, is echt geweest.
Meer weten?
Surf dan naar onderstaande websites voor handige tips, tricks en gratis downloadbare whitepapers:
Coverstory IJmondiaan nr:1 2017
Plaats een reactie